Curiositats dins la muralla

Des de l’època romana fins al 1854, la ciutat de Barcelona va estar protegida per muralles. Aquestes fortificacions, en principi, van servir per protegir els seus habitants de les nombroses guerres i setges que la ciutat ha patit al llarg de la seva història.

No obstant això, a partir de 1714, la funció de la muralla va canviar dràsticament. En lloc de servir com a defensa, es va convertir en un instrument de control sobre una ciutat rebel amb el poder central. Les muralles es van convertir en els murs d’una presó.

Al final de les guerres napoleòniques, les muralles van ser enderrocades a tot Europa. La potència de l’artilleria moderna les havia fet inútils com a defensa militar. No obstant això, a Barcelona, la muralla es va mantenir durant 50 anys més, limitant la seva expansió i mantenint controlada la seva població.

Finalment, l’any 1854, aprofitant la inestabilitat política a l’estat espanyol, els ciutadans de Barcelona es van aixecar al crit de ‘Abaixo les muralles’ i van començar el seu desmantellament.

De l’última muralla defensiva, la de l’època austriacista i la posterior ampliació borbònica, gairebé no queda cap rastre. Només el baluard de Santa Madrona, que va ser una caserna d’artilleria fins a la guerra civil. Les restes que queden estan amagades dins d’alguns edificis, com les que es troben a l’accés al tren de Sarrià a la plaça de Catalunya o a l’aparcament de les Rambles, sota el monument a Pitarra a la plaça del Teatre. Fa uns anys, es van desenterrar restes al mercat de Sant Antoni i el baluard del Migdia darrere l’estació de França.

 

Muralles romanes als voltants de la catedral i a la plaça dels Traginers

 

 

Muralla del baluard de Santa Madrona

 

Es única part de muralla conservada en el seu aspecte original

 

Muralles sota el Mercat de Sant Antoni

 

Baluart del Migdia

Situades derrere de l'estació de França

 

Muralles a les Rambles

Al parking de la Plaça del Teatre, sota d'estatua de Fredreric Soler (Pitarra) , es poden veure un petit tros de la muralla de la Rambla.

 

MURALLES DE LES RAMBLES

Porta Ferrissa

La muralla de la Rambla construïda entre el 1285 i el 1357 per ordre de Pere el Gran i millorada per Pere el Cerimoniós, tenia diferents portals per accedir a la ciutat.

 D’aquelles muralles no en queda res, quasi ni el record.

Però si en hi fixem, trobarem senyals curioses de la seva existència. Les portes, començant per la part de dalt, serien:

  • Santa Anna: actual c/ Santa Anna (s’hi instal·laven els excedents de les parades de la Boqueria).
  • Portaferrissa:  la més evident per el mosaic i la font existent. La font estava situada a l’església de Betlem i es traslladà el 1630 al construir-se l'església. La ceràmica col·locada al 1959 és obra de Guinovart, Palaus Moja i Casa Gralla.
  • Boqueria Santa Eulàlia: tenia 2 torres, la del costat mar Torre del Bisbe, la del costat muntanya la del botxí (altre indret plaça Rei). Capella de Santa Eulàlia, commemorant batalles de Ramon Berenguer IV als voltants d'Almeria. Tenia portes d’estil àrab. Al 1760 s’enderrocà la porta i es creà el Pla de la Boqueria. Importants magatzems Santa Eulàlia.
  • Trentaclaus: La llegenda parla d'un suborn d’uns assaltants, preu 30 claus per cada assaltant mort. Cal dir que el clau era un tipus de moneda, anomenat també portal de les Olles, fabricants de terra d'escudella.Restes de muralles al Pàrquing.
  • Framenors o Portal de Sant Francesc: porta annexa al convent de Sant Francesc cremat a la bullanga de 1835. Estaria situat on hi va instal·lar-se l’antiga foneria de canons.

Quan s’urbanitzaren les Rambles i es posaren els característics fanals que les il·luminen per l’exposició de 1929, es disposà que les antigues portes quedessin senyalades entre parelles de fanals.

Malauradament, a la part baixa, degut a modificacions, això no s’ha respectat.

Portal de Santa Anna

 

 

Aquí recreem una fotografia d'on estava la muralla, amb una imatge actual.

 

 

SENYALS DE CIRCULACIÓ DE DIFERENTS ÈPOQUES

La circulació dins de la ciutat emmurallada era complexa, amb carrers estrets i revirats, i la interacció entre vianants, carretons i cavalleries estava regulada. Sentits de circulació i portes permetien l'entrada però no la sortida.

Si ens hi fixem, encara trobarem indicadors de diferents èpoques amb indicacions de circulació.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comparteix a:

Barcelona

Sant Martí de Provençals

Sant Martí de Provençals té les seves arrels en un territori àmpli amb poques poblacions, inicialment situat fora de les muralles de la ciutat de Barcelona. Aquesta zona s’estenia des del nord fins al riu Besòs i des de la costa fins a la muntanya del Carmel. En els seus inicis, el que avui són […]

Seguir llegint
Barcelona

Les Carasses de Barcelona

Les carasses del Barri Gòtic de Barcelona són una curiositat històrica que ens recorda un aspecte poc exemplar de la ciutat: la prostitució.   Aquestes carasses, que es troben en diversos llocs del barri, són figures de pedra que representen el cap d’un dimoni, meduses o rostres pecaminosos. La seva funció era indicar la ubicació […]

Seguir llegint
Barcelona

Parc del Laberint d’Horta

Parc del Laberint d’Horta: Un tresor ocult al cor de Barcelona Introducció Benvinguts al Parc del Laberint d’Horta, una joia amagada al cor de Barcelona que us convida a explorar els seus racons màgics i a descobrir la bellesa d’aquest paratge verd. Amb una història rica i una varietat de jardins impressionants, el Parc del […]

Seguir llegint