Sant Corneli

Situació

La muntanya de Sant Corneli, al Pallars Jussà, és més que un simple cim; és una imponent serralada que domina les valls de la conca Dellà (antic terme d'Orcau) i la Conca de Dalt (antic municipi d'Aramunt), així com la conca de Tremp.

 La seva ubicació estratègica va convertir-la en un objectiu de primer ordre quan les tropes franquistes van ocupar aquesta àrea.

Durant aquella època, tant al cim com als seus voltants es van erigir fortificacions i trinxeres per defensar aquest punt estratègic.

Entre les construccions que destaquen es troben alguns búnquers i trinxeres als voltants dels pobles de la Vilanoveta i Pessonada. Sovint, aquestes fortificacions fetes amb ciment armat porten la signatura de l'exèrcit franquista, que comptava amb unitats de sapadors i un millor accés a les serralades, partint de les seves bases a la carretera de Tremp - La Pobla de Segur.

Un dels esdeveniments més significatius que va tenir lloc a la muntanya va ser el maig de 1938, quan es van desenvolupar en aquest indret ferotges combats. Les forces Republicanes van llançar una ofensiva per recuperar el control de les centrals hidroelèctriques, que ara estaven en mans feixistes, i al mateix temps, intentaven alliberar les seves pròpies forces que havien quedat encerclades a la coneguda com a "borsa de Bielsa".

Malauradament, aquesta batalla no va provocar grans canvis en les línies del front, i es van mantenir relativament estables fins a l'ofensiva final franquista a finals de desembre de 1938.

La Batalla de Sant Corneli

Ara bé, la pujada al cim de Sant Corneli no només té implicacions històriques, sinó que també ens ofereix l'oportunitat de gaudir d'uns paisatges esplèndids de tota la comarca i més enllà. És un indret que captiva els sentits amb la seva majestuositat i bellesa natural, atraient els visitants amb la seva riquesa geogràfica i cultural.

 

Mapa a Wikilock

Powered by Wikiloc
 
 

INDRETS DESTACATS A VISITAR

Us proposem una sèrie d'indrets on trobar restes de les fortificacions.

El fet que el front s'endinsés a les muntanyes, busca'n dominar el paisatge que l'envolta, fa que aquestes posicions, a més de la càrrega històrica ens permeten gaudir dels millors miradors d'aquestes contrades.

En alguns hi podrem arribar amb vehicle, fins a bastant a prop, per altres caldrà calçar-se les botes i encarar muntanya amunt fins a arribar a punts elevats.

Tant des del punt de vista històric com excursionista són indrets força interessants, que segur que fruireu.

 

 
 

 

Comparteix a:

Per la muntanya

El castell de Claramunt

La proposta és una interessant excursió en tren per la línia FGC d’Igualada, que ens portarà a descobrir el majestuós Castell de Claramunt, situat a la comarca d’Anoia. Comencem la nostra excursió a l’estació de la Pobla de Claramunt, on podrem gaudir d’un excel·lent bar per esmorzar i carregar energies abans de començar l’ascensió cap […]

Seguir llegint
Indrets Guerra Civil Per la muntanya

Roca Roja- Port de Comiols

L’itinerari proposat ens brinda l’oportunitat única de recórrer una ruta espectacular per la serra Mitjana, ascendir fins als seus punts més alts, entre els quals destaca la majestuosa Roca Roja amb els seus 1241 metres d’alçada. Des de l’aparcament situat al port de Comiols, l’itinerari es presenta de manera evident. Ens dirigirem cap a llevant […]

Seguir llegint
Per la muntanya

Cingles de Vallcebre

Els Cingles de Vallcebre són un conjunt de cingleres que envolten la vall de Vallcebre, a l’altiplà del Berguedà, Catalunya. Aquesta zona és una muralla natural de pedra calcària que ofereix vistes espectaculars de les serres properes com la Serra del Cadí, el Moixeró, el Catllaràs, Ensija, la vall de Vallcebre i el Pantà de […]

Seguir llegint