Les Roques d’Auló

 

Un indret especialment sagnant aquells mesos de 1938 va ser la serralada de les Roques d’Auló.

(Per damunt del poble de Roní, actualment a la carretera d’accés a Portainé.)

A la primera envestida, fou ocupat per les forces franquistes, que instal·lar-en unes posicions no massa fortes, només unes metralladores.

Una nit les forces lleials a la Republicà el prengueren per sorpresa, i això desencadena una sèrie d’atacs i contraatacs on aquelles posicions canviaren de mans un munt de vegades.

En ser un indret força singular i estratègic, ningú volia perdré la posició. La matança va ser considerable. Les armes més fetes servir aquí, van ser les granades i els morters.

Si visiteu l’indret, quedareu esparverats de la quantitat de munició que es troba escampada per tot arreu, i han passat més de 70 anys.

 

 

 

 

 

 

 

 

Roques d’Aulo

Restes granada Lafitte

Bala fusell activa

Carcases granades

Quan els combats s’estabilitzen a Auló, els franquistes reforcen les posicions i construeixen búnquers i trinxeres per tot arreu.

Per abastir a les tropes recluten forçosament homes i mules entre la població civil, obligant-los a fer un servei de combois, on molts hi perden la vida.

 

Es pot visitar l’entorn pujant al poble de Roní i seguint la pista forestal amb bon estat que s’enfila muntanya amunt.

Trobareu les indicacions del recorregut, marcat amb les senyalitzacions de la memòria històrica.

Té una pujada bastant forta, però les vistes i l’indret mereixen la visita.


 
 

INDRETS DESTACATS A VISITAR

Us proposem una sèrie d’indrets on trobar restes de les fortificacions.

El fet que el front s’endinsés a les muntanyes, busca’n dominar el paisatge que l’envolta, fa que aquestes posicions, a més de la càrrega històrica ens permeten gaudir dels millors miradors d’aquestes contrades.

En alguns hi podrem arribar amb vehicle, fins a bastant a prop, per altres caldrà calçar-se les botes i encarar muntanya amunt fins a arribar a punts elevats.

Tant des del punt de vista històric com excursionista són indrets força interessants, que segur que fruireu.

 

Comparteix a:

Indrets Guerra Civil Per la muntanya

Sant Corneli

La muntanya de Sant Corneli, al Pallars Jussà, és més que un simple cim; és una imponent serralada que domina les valls de la conca Dellà (antic terme d’Orcau) i la Conca de Dalt (antic municipi d’Aramunt), així com la conca de Tremp.  La seva ubicació estratègica va convertir-la en un objectiu de primer ordre […]

Seguir llegint
Indrets Guerra Civil Per la muntanya

Roca Roja- Port de Comiols

L’itinerari proposat ens brinda l’oportunitat única de recórrer una ruta espectacular per la serra Mitjana, ascendir fins als seus punts més alts, entre els quals destaca la majestuosa Roca Roja amb els seus 1241 metres d’alçada. Des de l’aparcament situat al port de Comiols, l’itinerari es presenta de manera evident. Ens dirigirem cap a llevant […]

Seguir llegint
Indrets Guerra Civil

Els bunquers de Vilamur

Situats a la carretera que de Sort puja al Port de Cantó, al municipi de Vilamur i trobem un conjunt de fortificacions faccioses, que es van construir l’any 1938, després dels grans combats de la zona al maig i juny del mateix any. Les fortificacions no entrarem mai amb combat, fora d’un bombardeig de l’aviació […]

Seguir llegint