Parc de Nou Barris- Antic Hospital Santa Creu

El Parc Central de Nou Barris

El Parc Central de Nou Barris és un dels parcs més grans de Barcelona, amb una superfície de 17 hectàrees. Aquest parc va ser construït a l'antiga finca de l'Institut Mental de la Santa Creu, que va ser un hospital psiquiàtric que va tancar les portes el 1986. El parc està situat al barri de Nou Barris i té una gran varietat d'arbres, amb prop de cinquanta espècies diferents.

 

El parc té un disseny modern i adaptat al terreny, amb un perfil ondulant ple de petites sorpreses, com ara un fanal amb forma de "peineta" i un brollador d'aigua gegant. Aquest parc ofereix un espai verd i natural dins de la ciutat, i és un lloc ideal per passejar, relaxar-se i gaudir de la natura.

Avui en dia, el parc és la seu del Districte de Nou Barris, i és un lloc popular per a celebracions i esdeveniments locals.

 

L’Hospital Mental de Santa Creu

L'Hospital Mental de Santa Creu va ser fundat el 1885 per atendre als malalts mentals de Barcelona. Va ser construït en una propietat de 50 hectàrees, que va ser comprada parcialment de l'estat de Can Carreras prop de la masia de Ca n'Amell Gran. El doctor Emili Pi i Molist va ser el responsable del projecte mèdic que va guiar la construcció de l'hospital.

L'hospital tenia una capacitat inicial de 500 llits, però va créixer fins a 2.000 llits durant la Guerra Civil espanyola. L'hospital va ser dissenyat amb una arquitectura moderna i innovadora per a l'època, que buscava millorar el benestar dels pacients i proporcionar un ambient agradable. Va ser un dels hospitals més grans i moderns d'Europa en aquell moment.

Durant la Guerra Civil espanyola, l'hospital va ser utilitzat com a centre de detenció per als presoners polítics. Després de la guerra, va tornar a ser un hospital psiquiàtric i va continuar operant fins a la dècada dels 70. Durant aquest temps, l'hospital va ser escenari de nombrosos experiments en la psiquiatria, alguns dels quals es van considerar mètodes inhumans.

Avui en dia, només es conserva el nucli central de l'edifici original, que alberga la seu del Districte de Nou Barris i la Biblioteca Nou Barris.

Doctor Emili Pi i Molist

El Doctor Emili Pi i Molist (1824-1892) va ser un metge numerari, director de l'Hospital de la Santa Creu i soci numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona, de la qual va ser president. Va néixer a Barcelona i va ser fill d'Andrés Avelino Pi i Arimón i Teresa Molist. A més de la seva carrera mèdica, Pi i Molist també va ser un escriptor i poeta prolífic, amb diversos ensenyaments literaris des de jove. Va ser el principal responsable del projecte mèdic per a la construcció de l'Hospital Mental de Santa Creu, que va ser construït entre 1885 i 1915.

L’aqüeducte de Dosrius

L'aqüeducte de Dosrius va ser una estructura construïda per transportar aigua des de Dosrius fins a Gràcia, Barcelona.

Aquest aqüeducte formava part d'una conducció d'aigua de prop de 50 km construïda per l'empresa Palau, Garcia i companyia per bastir la ciutat, que subministrava entre 20.000 i 40.000 metres cúbics diaris.

 

Can Carreres

Masia d'origen antic, coneguda com a Mas Sala, al segle XIX, època a la qual pertany l'edifici actual.

Al darrer terç del segle XIX era propietat de l'important paperaire Lluís Guarro i Casas.

Va ser ell qui va vendre una part de la finca a l'Institut Mental. L’any 1914 es van fer càrrec de la masia els masovers Josep Mompart i Rita Estadella, que venien de Torre Llobeta.

L'any 1947, el fill de Lluís Guarro va vendre gran part del que quedava de l'heretat a Mercè Nuet mentre que l'altra part, juntament amb la casa, se la va quedar Concepció Mompart, filla dels masovers, i el seu marit, Daniel Valls.

Els darrers propietaris van ser Rita Valls Mompart i al seu marit, Jaume Roca.

Als anys noranta, en fer-se el Parc Central de Nou Barris, va ser expropiada per l'Ajuntament i incorporada al Parc.

Comparteix a:

Barcelona

Les Carasses de Barcelona

Les carasses del Barri Gòtic de Barcelona són una curiositat històrica que ens recorda un aspecte poc exemplar de la ciutat: la prostitució.   Aquestes carasses, que es troben en diversos llocs del barri, són figures de pedra que representen el cap d’un dimoni, meduses o rostres pecaminosos. La seva funció era indicar la ubicació […]

Seguir llegint
Barcelona

Parc del Laberint d’Horta

Parc del Laberint d’Horta: Un tresor ocult al cor de Barcelona Introducció Benvinguts al Parc del Laberint d’Horta, una joia amagada al cor de Barcelona que us convida a explorar els seus racons màgics i a descobrir la bellesa d’aquest paratge verd. Amb una història rica i una varietat de jardins impressionants, el Parc del […]

Seguir llegint
Barcelona

Barri de la Font d’en Fargas

BARRI DE LA FONT D’EN FARGUES El barri de la Font d’en Fargues, situat al districte d’Horta-Guinardó de la ciutat de Barcelona, és un lloc que ha sabut preservar la seva essència històrica i encant pintoresc. Des de la seva ubicació al sud del barri d’Horta i al nord del turó de la Rovira, s’estén […]

Seguir llegint