Parc del Laberint d’Horta

Parc del Laberint d’Horta: Un tresor ocult al cor de Barcelona

Introducció

Benvinguts al Parc del Laberint d'Horta, una joia amagada al cor de Barcelona que us convida a explorar els seus racons màgics i a descobrir la bellesa d'aquest paratge verd. Amb una història rica i una varietat de jardins impressionants, el Parc del Laberint d'Horta és un destí imprescindible per als amants de la natura i la història.

Laberint d'Horta

Història

El Parc del Laberint d'Horta és una autèntica joia arquitectònica i paisatgística, que es remunta al segle XVIII. Va ser creat pel Marquès d'Horta, Joan Antoni Desvalls i d'Ardena, i la seva esposa, la Marquesa d'Horta, com a jardí privat de la seva masia. El dissenyador del parc va ser l'arquitecte italià Domenico Bagutti, que va plasmar un estil neoclàssic romàntic en cada racó d'aquesta meravellosa extensió de terra.

El Laberint: Un joc fascinant

El punt culminant indiscutible del parc és el laberint, que us convida a perdre-us en un encreuament de camins i a trobar la sortida. Aquesta estructura intricada és un dels laberints més antics de Barcelona i segueix sent un punt d'interès fascinant per als visitants. El laberint està format per alts ciprers que creen un ambient misteriós i romàntic, mentre que en el centre s'aixeca una estàtua d'Eros, el déu grec de l'amor, donant-li a aquest indret un encant especial.

Els Jardins Romàntics: Un regal per als sentits

Més enllà del laberint, el Parc del Laberint d'Horta compta amb una àmplia varietat de jardins romàntics, cadascun amb la seva pròpia personalitat i atractiu. Els jardins ofereixen una combinació perfecta d'elements arquitectònics, vegetació exuberant i petites rieres que flueixen suau i silenciosament. Amb camins empedrats i bancs de pedra estratègicament ubicats, aquests jardins us conviden a passejar-hi i a gaudir de la seva bellesa serena. No deixeu de visitar els jardins de la Font dels Ducs, els jardins del Marquès o els jardins del Temple d'Amor, cada un d'ells amb el seu propi encant irresistible.

 

 

 

Un refugi natural

El Parc del Laberint d'Horta és molt més que un simple espai de jardí. És un autèntic refugi natural que acull una gran varietat d'espècies vegetals i animals. A mida que recorreu els seus camins, us trobareu amb arbres centenaris, com el pi blanc i el ginkgo biloba, que donen ombra i creen un ambient fresc durant els mesos d'estiu. També podreu admirar una gran diversitat de flors i plantes, com ara roses, margarides i orquídies, que pinten el paisatge amb els seus colors vius. A més, el parc és habitat per una gran quantitat d'espècies d'ocells, com els pit-roig, els merles i els tords.

El parc passa a ser públic

El 1968, la família Desvalls va negociar amb l'Ajuntament de Barcelona la venda de la finca. Per a ells, el manteniment de la propietat era costós i no podien treure'n rendiment, ja que la finca estava qualificada com a parc urbà en el Pla Comarcal de 1953. Es va establir el valor de la propietat en 70.691.000 pessetes, que van ser abonades a través d'una permuta amb un terreny de valor similar situat a Pedralbes. Aquest terreny, de 9.265 m², es trobava entre l'avinguda del Generalísimo Franco (actualment Diagonal), la plaça de Pius XII, l'avinguda de la Victòria (actualment Pedralbes) i el carrer del Doctor Ferran. L'acta notarial va ser signada per ambdues parts el 17 de gener de 1968.

Després d'una restauració efectuada per Joaquim Casamor, director de Parcs i jardins de Barcelona entre 1968 i 1986, el parc va ser obert al públic el 1971. Durant el procés de rehabilitació, es van realitzar diverses tasques, com ara la neteja i el dragatge de mines, la construcció de canalitzacions d'irrigació, la instal·lació de la xarxa d'enllumenat, la delimitació del parc urbà, la col·locació de murs i tanques, la instal·lació de serveis públics i mobiliari urbà, la reconstrucció d'obres arquitectòniques i la rehabilitació del laberint i altres espècies vegetals. A més, es van restaurar algunes estàtues, a càrrec de l'escultor Josep Miret, mentre que el ceramista Josep Brossa es va encarregar de restaurar les balustrades i els gerros del jardí. El nou parc va ser inaugurat el 18 de març de 1971, amb la presència de l'alcalde Josep Maria de Porcioles i Lluís Desvalls i Trias, IX marquès d'Alfarràs.

El 1994, amb fons de la Unió Europea i sota la direcció de Patrizia Falcone, es va dur a terme una nova restauració del parc. Aquesta restauració va tenir com a objectiu principal la recuperació d'elements vegetals i ornamentals que s'havien degradat des dels anys 1970, principalment a causa de l'excessiva afluència de visitants. Es van plantar un total de 80.264 plantes de 75 espècies diferents i es va restaurar el circuit hidràulic original. Al jardí romàntic es va crear un circuit tancat per reaprofitament de l'aigua. El cost d'aquesta restauració va ser de 80 milions de pessetes. El parc es va re inaugurar el 25 de setembre de 1994, amb la presència de l'alcalde Pasqual Maragall.

El Pavelló

Desafortunadament, l'antic pavelló de la família Desvalls es troba en un estat lamentable. Diversos consistoris han promès la seva rehabilitació, però a hores d'ara les obres continuen encallades, amb només algunes actuacions per evitar que l'edifici caigui a terra. Esperem que properament algú prengui la decisió de arreglar-lo i donar-li algun ús.

On és el Laberint d’Horta?

Comparteix a:

Barcelona

Curiositats dins la muralla

Des de l’època romana fins al 1854, la ciutat de Barcelona va estar protegida per muralles. Aquestes fortificacions, en principi, van servir per protegir els seus habitants de les nombroses guerres i setges que la ciutat ha patit al llarg de la seva història. No obstant això, a partir de 1714, la funció de la […]

Seguir llegint
Barcelona

Sant Martí de Provençals

Sant Martí de Provençals té les seves arrels en un territori àmpli amb poques poblacions, inicialment situat fora de les muralles de la ciutat de Barcelona. Aquesta zona s’estenia des del nord fins al riu Besòs i des de la costa fins a la muntanya del Carmel. En els seus inicis, el que avui són […]

Seguir llegint
Barcelona

Les Carasses de Barcelona

Les carasses del Barri Gòtic de Barcelona són una curiositat històrica que ens recorda un aspecte poc exemplar de la ciutat: la prostitució.   Aquestes carasses, que es troben en diversos llocs del barri, són figures de pedra que representen el cap d’un dimoni, meduses o rostres pecaminosos. La seva funció era indicar la ubicació […]

Seguir llegint