La Serra de Boumort

La Serra de Boumort és un important macís muntanyós, a cavall de l’Alt Urgell i els Pallars. És un territori molt ample i segurament un dels indrets menys poblats de Catalunya.
Antigament, la muntanya va tindre alguna activitat humana, tot i l’extrema duresa del territori, amb neu força sovint a l’hivern i una calor molt considerable a l’estiu.
Actualment, només algunes pistes forestals obertes al públic, permeten acostar-se al macís. Hi existeixen algunes restriccions per ser reserva nacional de caça.

 

 

L’absència quasi total d’allotjament dintre del parc, a excepció del refugi Cuberes i algunes bordes i la prohibició d’acampar, fan força difícil plantejar-hi segons quines travesses o ascensions.
Amb tot és un indret molt recomanable perquè reuneix elements tant de paisatge, de fauna, botànics i fins i tot, històrics i mereix la nostra atenció.

 

 

Refugi de Cuberes

Un dels pocs indrets, on allotjar-se dintre del macís

 

 

 

 

Despoblat quan la guerra civil arriba als seus territoris l’any 1938, aquí es crea el front del Pallars. Els civils són evacuats de la regió i a l’acabar la guerra no hi torna quasi ningú.
La poca activitat agrícola i ramadera existent fins llavors, pràcticament desapareix i la natura recobra el seu territori. Els camins desapareixen i la fauna es fa força abundant.

 

 

Fortificacions i restes de la batalla, als voltants de l’ermita d’Esplá

 

 

 

La torre de Senyús és una torre de guaita medieval situada a un indret solitari i feréstec de la serralada.

 

La Torre de Senyús 

 

Serra de Boumort

 

Cap del Boumort

 

Els voltors són els reis del Boumort. Segons l’època de l’any poden arribar-se a veure les quatre espècies que habiten a la península Ibèrica, el voltor comú, el voltor negre, i el trencalòs de forma permanent, i l’aufrany quan passa l’estiu a casa nostre.

 

 

 

 

 

 

 

Sant Corneli i l’embassament de Sant Antoni
Gaig
Mallarenga
Cervol


Itinerari a wikilock a la Torre de Senyús

Powered by Wikiloc

Comparteix a:

Indrets Guerra Civil Per la muntanya

Sant Corneli

La muntanya de Sant Corneli, al Pallars Jussà, és més que un simple cim; és una imponent serralada que domina les valls de la conca Dellà (antic terme d’Orcau) i la Conca de Dalt (antic municipi d’Aramunt), així com la conca de Tremp.  La seva ubicació estratègica va convertir-la en un objectiu de primer ordre […]

Seguir llegint
Per la muntanya

El castell de Claramunt

La proposta és una interessant excursió en tren per la línia FGC d’Igualada, que ens portarà a descobrir el majestuós Castell de Claramunt, situat a la comarca d’Anoia. Comencem la nostra excursió a l’estació de la Pobla de Claramunt, on podrem gaudir d’un excel·lent bar per esmorzar i carregar energies abans de començar l’ascensió cap […]

Seguir llegint
Indrets Guerra Civil Per la muntanya

Roca Roja- Port de Comiols

L’itinerari proposat ens brinda l’oportunitat única de recórrer una ruta espectacular per la serra Mitjana, ascendir fins als seus punts més alts, entre els quals destaca la majestuosa Roca Roja amb els seus 1241 metres d’alçada. Des de l’aparcament situat al port de Comiols, l’itinerari es presenta de manera evident. Ens dirigirem cap a llevant […]

Seguir llegint