La Serra de Boumort

La Serra de Boumort és un important macís muntanyós, a cavall de l’Alt Urgell i els Pallars. És un territori molt ample i segurament un dels indrets menys poblats de Catalunya.
Antigament, la muntanya va tindre alguna activitat humana, tot i l’extrema duresa del territori, amb neu força sovint a l’hivern i una calor molt considerable a l’estiu.
Actualment, només algunes pistes forestals obertes al públic, permeten acostar-se al macís. Hi existeixen algunes restriccions per ser reserva nacional de caça.

 

 

L’absència quasi total d’allotjament dintre del parc, a excepció del refugi Cuberes i algunes bordes i la prohibició d’acampar, fan força difícil plantejar-hi segons quines travesses o ascensions.
Amb tot és un indret molt recomanable perquè reuneix elements tant de paisatge, de fauna, botànics i fins i tot, històrics i mereix la nostra atenció.

 

 

Refugi de Cuberes

Un dels pocs indrets, on allotjar-se dintre del macís

 

 

 

 

Despoblat quan la guerra civil arriba als seus territoris l’any 1938, aquí es crea el front del Pallars. Els civils són evacuats de la regió i a l’acabar la guerra no hi torna quasi ningú.
La poca activitat agrícola i ramadera existent fins llavors, pràcticament desapareix i la natura recobra el seu territori. Els camins desapareixen i la fauna es fa força abundant.

 

 

Fortificacions i restes de la batalla, als voltants de l’ermita d’Esplá

 

 

 

La torre de Senyús és una torre de guaita medieval situada a un indret solitari i feréstec de la serralada.

 

La Torre de Senyús 

 

Serra de Boumort

 

Cap del Boumort

 

Els voltors són els reis del Boumort. Segons l’època de l’any poden arribar-se a veure les quatre espècies que habiten a la península Ibèrica, el voltor comú, el voltor negre, i el trencalòs de forma permanent, i l’aufrany quan passa l’estiu a casa nostre.

 

 

 

 

 

 

 

Sant Corneli i l’embassament de Sant Antoni
Gaig
Mallarenga
Cervol


Itinerari a wikilock a la Torre de Senyús

Powered by Wikiloc

Comparteix a: