Roca Roja- Port de Comiols

L’itinerari proposat ens brinda l’oportunitat única de recórrer una ruta espectacular per la serra Mitjana, ascendir fins als seus punts més alts, entre els quals destaca la majestuosa Roca Roja amb els seus 1241 metres d’alçada.

Des de l’aparcament situat al port de Comiols, l’itinerari es presenta de manera evident. Ens dirigirem cap a llevant del port i, ràpidament, ens trobarem amb les imponents antenes dels repetidors que esdevenen un punt de referència inequívoc: la Roca Roja.

 

No obstant això, mentre gaudim d’aquest recorregut fascinant, és essencial ser conscients del paisatge que trepitgem, ja que ens movem per un dels escenaris més sagnants de la guerra civil. Aquest sector, al desembre de 1938, va presenciar l’inici de l’ofensiva final de les forces franquistes cap a Catalunya.

En Manel Gimeno al seu llibre Indrets d’una guerra-Cronologia del front del Pallars ens documenta aquets paràgrafs dels partes de guerra d’aquells dies:          

                26 Gener 1938

150 Divisió.- Zona del Cap de la Serra de Comiols

8:00 hores.- S’inicià la preparació artillera contra els objectius de Los Corrales i «la Central»

2a Agrupació

Tot i la preparació de l’artilleria i els bombardejos de l’aviació, els nius de metralladores i les defenses a l’indret de Los Corrales es conservaren pràcticament intactes impedint l’avanç frontal dc la 13a Bandera de la Legión, amb la qual cosa les forces legionàries optaren per desbordar la zona de Los Corrales pel costat dret. La complicada orografia d’aquell indret amb estimballs difícils de superar impedí la manio­bra de la 13“ Bandera de la Legión. Davant la dificul­tat d’un atac frontal i dc la impossibilitat de progres­sió pel flanc dret, el comandament franquista desistí per aquell dia de continuar amb l’intent d’ocupar la zona de Los Corrales.

1a Agrupació

Simultàniament a l’atac de la 2a Agrupació, la 6a Bandera de Castilla i el 9° Tabor de Larache de la la Agrupació, tot i la resistència que oposaven les for­ces republicanes des de les posicions de Los Corra­les, aconseguiren arribar a la carretera a l’indret del cap de la serra de Comiols, a uns 600 metres de «la Central».

Mentre que des de les noves posicions el 9e Tabor de Larache fustigava les posicions republicanes de Los Corrales i «la Central», la 6“ Bandera de Castilla, després d’aferrissats combats, pogué ocupar les posi­cions del «Cerro San Miguel» i Lo Grau Curt, al roc de Benavent, defensades pel 701 i 702 Batalló de la 176 BM de la 55 Divisió republicana.

A l’indret de la «Central», el 9° Tabor de Larache no pogué progressar a causa de la forta resistència que oferiren les unitats de la 62 Brigada Mixta de la 31 Divisió republicana, quedant-se posicionats a la carretera per passar-hi la nit, on foren atacats tres cops, podent rebutjar els atacs.

«La 150 División es rechazada cuantas veces ata­ca los Corrales, objetivo contra el cual se han hecho varias preparaciones artilleras pero que cuenta con numerosos nidos de cemento y que es imposible des­bordar lo por el Sur. Orientada la acción a su desbordamiento por el Norte, lanza su Agrupación en flecha hacia el cruce de carreteras de Cap de la Sierra (cap de Comiols) ocupàndolo tros dura lucha, soportando intenso fuego de flanco y profundidad hasta el Vértice San Miguel y cota 1.327 (cogulló de Sant Quiri), quedando detenida en su intento de converger hacia la Central».

Les baixes, segons el «Parte de Operaciones» de la 150 Divisió, havien estat de 7 morts i 223 ferits, recollint uns 300 morts del bàndol repu­blicà i fent 436 presoners.

Encara avui, les defenses republicanes es revelen en forma de diverses fortificacions i restes de trinxeres, que recorden un passat marcat per l’enfrontament. No podem oblidar, però, les vistes extraordinàries que ens espera. 

Des de les altures del camí, contemplarem la Conca Dellà als nostres peus, així com les imponents serralades del Pirineu i el Prepirineu, oferint-nos un espectacle visual inoblidable.”

 

Excursió feta amb els companys del Club Excursionista Pica d’Estats, el març de 2023

 

Powered by Wikiloc

Comparteix a:

Estat Espanyol Per la muntanya

La ruta del riu Cares

L’existència d’aquest camí era un autèntic miracle per als habitants dels pobles de Poncebos i Caín de Valdeón. Abans de la seva construcció, la seva única connexió es trobava en un recorregut que superava els 100 quilòmetres, serpentejant al voltant de les majestuoses muntanyes que els envoltaven. Aquest camí era la seva única esperança de […]

Seguir llegint
Indrets Guerra Civil Per la muntanya

Sant Corneli

La muntanya de Sant Corneli, al Pallars Jussà, és més que un simple cim; és una imponent serralada que domina les valls de la conca Dellà (antic terme d’Orcau) i la Conca de Dalt (antic municipi d’Aramunt), així com la conca de Tremp.  La seva ubicació estratègica va convertir-la en un objectiu de primer ordre […]

Seguir llegint
Per la muntanya

El castell de Claramunt

La proposta és una interessant excursió en tren per la línia FGC d’Igualada, que ens portarà a descobrir el majestuós Castell de Claramunt, situat a la comarca d’Anoia. Comencem la nostra excursió a l’estació de la Pobla de Claramunt, on podrem gaudir d’un excel·lent bar per esmorzar i carregar energies abans de començar l’ascensió cap […]

Seguir llegint