Matadepera.. Capital de la Republica?

Al vell mig de les serralades de Sant Llorenç d’amunt i la serra de l’ Ubach, un indret poc conegut forma part de l’historia del país.

Parlem de la casa Salvans, edifici modernista construït l’any 1929 per l’industrial Francesc Salvans com a casa familiar d’estiueig molt a prop de la Barata, un altre conjunt arquitectònic important a la carretera de Terrassa a Talamanca.

L’aixecament militar del 18 de juliol de 1936, desferma  un clima revolucionari a tot el territori, fen aflorar els odis i greuges acumulats durant anys,  produint-se assassinats i ajustaments de comptes arreu.

L’absència els primers mesos d’una autoritat publica, condicionada per  la rebel·lió militar, permet a grups incontrolats imposar la seva revenja a tots aquell considerats afins a la rebel·lió.

Així el 24 de juliol de 1936, milicians incontrolats segon sembla de la CNT, pugen a les residencies de la Barata i la Torre Salvans i arresten a diversos industrials i terratinents, que foren afusellats a peu de carretera, a l’alçada de l’Alsina del Salari, en direcció al Coll d’Estenalles. En total son assassinades 8 persones, entre elles el Sr. Francesc Salvans.

La casa passa a mans de les autoritats republicanes quan la situació revolucionaria es pot controlar.

La guerra civil es complica pel govern legal de la República, que primer abandona Madrid per la proximitat del front i s’instal·la a València.

Posteriorment el govern es trasllada a Catalunya i el President de la República, el Sr. Miguel Azaña s’instal·la amb la seva esposa i un petit grup de col·laboradors a Can Salvans a principis de l’any 1938.

Per la protecció d’aquesta autoritat a la casa s’excava un búnquer  interior i a les proximitats s’emplaça una peça d’artilleria antiaèria en previsió de possibles bombardeixos.

No emb trobat documentació que ens digui quina classe d’arma estava aquí instal·lada, pro el tipus de suport podria ser d’un canó Vickers 105/43, un tipus de canó originalment naval pro que foren destinats a bateries antiaèries terrestres.

L’estada del President de la República no es fa pública, per raons de seguretat però a Terrassa, tothom ho coneix, perquè es veu amb freqüència el vehicle oficial, traslladant al President a les reunions de govern, que es celebren al Palau de Pedralbes de Barcelona.

També la nombrosa escolta que protegeix la finca es fa força evident, instal·lada a les Escoles Pies de Terrassa. A mes els seus membres participen amb diferent esdeveniments esportius durant aquells dies. 

El president Azaña, abandona la finca el 21 de Gener de 1939 cinc dies abans de l’entrada les forces feixistes a Terrassa.

Al acabar la guerra les autoritats franquistes retornaren la finca als seus antics propietaris.Actualment la casa es buida de mobiliari i no es habitada.

L’accés es complicat dons es propietat privada i les visites no son benvingudes. Un grapat de gossos i uns masovers molt severs no permetent acostar-se a la casa.

Uns centenars de metres per damunt, a la carena que puja a la Roca del Corb es conserva en força bon estat un búnquer sense cap espitllera dons servia per guardar munició i a pocs metres hi trobem a terra el suport d’un arma antiaèria.

S’hi pot arribar per la carretera de Terrassa a Talamanca BV-1221 i aparcar el vehicle una mica abans de la Barata.

L’accés a Can Salvans es per una pista forestal que surt de dintre de la finca de la Barata i ja hem comentat que es propietat privada.

Al búnquer un corriol puja una mica perdedor sortint també de la pista que entra a la finca de la Barata i s’enfila cap a la roca del Corb

Comparteix a:

Indrets Guerra Civil Per la muntanya

Sant Corneli

La muntanya de Sant Corneli, al Pallars Jussà, és més que un simple cim; és una imponent serralada que domina les valls de la conca Dellà (antic terme d’Orcau) i la Conca de Dalt (antic municipi d’Aramunt), així com la conca de Tremp.  La seva ubicació estratègica va convertir-la en un objectiu de primer ordre […]

Seguir llegint
Indrets Guerra Civil Per la muntanya

Roca Roja- Port de Comiols

L’itinerari proposat ens brinda l’oportunitat única de recórrer una ruta espectacular per la serra Mitjana, ascendir fins als seus punts més alts, entre els quals destaca la majestuosa Roca Roja amb els seus 1241 metres d’alçada. Des de l’aparcament situat al port de Comiols, l’itinerari es presenta de manera evident. Ens dirigirem cap a llevant […]

Seguir llegint
Indrets Guerra Civil

Els bunquers de Vilamur

Situats a la carretera que de Sort puja al Port de Cantó, al municipi de Vilamur i trobem un conjunt de fortificacions faccioses, que es van construir l’any 1938, després dels grans combats de la zona al maig i juny del mateix any. Les fortificacions no entrarem mai amb combat, fora d’un bombardeig de l’aviació […]

Seguir llegint