Yellowstone

EL PARC

El Parc Nacional de Yellowstone és un parc nacional dels Estats Units situat a les muntanyes Rocoses.

Fou la primera àrea del món que va rebre el tractament de parc nacional el 1872.

El parc es troba principalment a l'estat de Wyoming i té una petita part als estats d'Idaho i Montana. La seva superfície abasta 8,983.17 km2.

El parc té llacs, canyons, rius i serralades. El llac Yellowstone és un dels cossos d'aigua més extensos i elevats de l'Amèrica del Nord i està ubicat a la caldera de Yellowstone, el supervolcà més gran del continent.

Yellowstone també alberga la meitat dels guèisers i fonts hidrotermals del món.

El parc pertany al Gran Ecosistema de Yellowstone, l'ecosistema intacte més extens a la zona temperada del nord de la Terra.

La Unesco el va nomenar Patrimoni de la Humanitat l'any 1978.

S'han documentat centenars d'espècies de mamífers, aus, peixos, rèptils i amfibis que habiten a Yellowstone, entre les quals s'inclouen diverses que estan en perill o amenaçades.

El seu ecosistema posseeix la mega fauna més gran dels Estats Units contigus, excloent Alaska i Hawaii, en addició a espècies úniques de plantes.

Entre les espècies animals sobresurten els óssos grisos, els llops, els ants i els bisons americans.

Yellowstone és un dels parcs nacionals dels Estats Units més populars. Cada any és visitat almenys per dos milions de persones.

La seva oferta turística hi inclou caminades, campaments, passejades en bot i pesca. Durant l'hivern, els visitants tenen l'opció de contractar visites guiades per mitjà d'autocars o motos de neu.

El paisatge està dominat pel bosc de pi lodgepole, que cobreix el 60% de la superfície del parc. Les traces d'un immens incendi que arrasà el parc durant l'estiu del 1988 encara hi són ben visibles.

HISTORIA

Entre 1807 i 1871 es van produir diverses exploracions a la regió de Yellowstone, encara que no es considera que la primera excursió governamental al lloc va ocórrer fins cap a l'any 1859, quan William F. Raynolds, del Corps of Topographical Engineers al servei de l'exèrcit estatunidenc, va encapçalar una expedició de dos anys a nord de les muntanyes Rocoses.

Les exploracions van quedar suspeses fins a finals de la dècada de 1860, a causa de la guerra civil nord-americana.

L'any 1869, un grup de tres exploradors va organitzar amb fons privats l'expedició Cook-Folsom-Peterson, el trajecte al llarg del riu Yellowstone els va portar a l'estany homònim.

Els resultats publicats en 1870 van motivar a topògraf de Montana Henry Washburn a encapçalar l'expedició Washburn-Langford-Doane, en què també van participar Nathaniel P. Langford i un destacament de l'exèrcit nord-americà comandat pel l'oficial Gustavus Cheyney Doane.

Això va portar a la creació de diverses iniciatives destinades a la protecció de la regió de Yellowstone, com la proposta de Thomas Francis Meagher, entre altres.

Aquestes exploracions van permetre als científics, naturalistes i al públic en general prendre consciència de les meravelles naturals de la regió, que més tard esdevindria el Parc Nacional de Yellowstone.

 

Data  
1807 Un grup d'exploradors encapçalats per Manuel Lisa es van establir a la desembocadura del riu Bighorn durant la temporada hivernal.
1827 Es va publicar al Philadelphia Gazette i el Daily Advertizer el primer informe de què es té registre sobre la regió de Yellowstone.
1859 William F. Raynolds, juntament amb Bridger i el naturalista Ferdinand Vandeveer Hayden, va encapçalar una expedició de dos anys a nord de les muntanyes Rocoses.
1869 El grup Cook-Folsom-Peterson va organitzar amb fons privats l'expedició que els va portar a l'estany de Yellowstone.
1870 Es van publicar els resultats de l'expedició Cook-Folsom-Peterson al diari Western Monthly.
1870 Henry Washburn va encapçalar l'expedició Washburn-Langford-Doane, que també va visitar la regió de Yellowstone.

 

FAUNA

La fauna que es pot trobar al Parc Nacional de Yellowstone es espectacular.

Més de seixanta espècies de mamífers, incloent-hi el llop del Mackenzie, els coiots, el linx del Canadà, els pumes, els óssos negres americans i grisos, els bisons americans, els uapitís canadencs, els cérvols muls i de cua blanca, les cabres salvatges, els antílops americans i els moltons de les Rocoses.

Els bisons americans són l'espècie més gran i hi ha una gran població d'ells al parc.

No obstant això, la població ha disminuït a causa dels durs hiverns i la mala gestió del brot de brucel·losi, una malaltia bacteriana que pot causar avortaments espontanis.

Els bisons són una font probable de transmissió de la malaltia a altres animals, per la qual cosa els ramats s'han de mantenir dins dels límits del parc.

Els bisons i els uapitís també poden portar la malaltia a altres espècies, com els cavalls

MAMÍFERS MÉS ABUNDANTS AL PARC

Nom Espècie
Llop del Mackenzie Canis lupus occidentalis
Coiot Canis latrans
Linx del Canadà Lynx canadensis
Puma Puma concolor
Ós negre americà Ursus americanus
Ós gris Ursus arctos horribilis
Bisó americà Bison bison bison
Uapití canadenc Cervus canadensis
Ants Antilocapra americana
Cèrvol mul Odocoileus hemionus
Cèrvol de cua blanca Odocoileus virginianus
Cabra salvatge Oreamnos americanus
Molton de les Rocoses Ovis canadensis canadensis

AUS MÉS ABUNDANTS AL PARC

Nom Espècie
Àguila calçada Aquila chrysaetos
Àliga reial Aquila chrysaetos
Falconet gris Falco columbarius
Corb Corvus corax
Garsa tenebrosa Pica hudsonia
Xoriguer americà Buteo jamaicensis
Garsa blanca Pica hudsonia
Garsa de Steller Cyanocitta stelleri
Esparver american Accipiter striatus
Garsa americana Pica pica

 

 

VULCANISME

El parc és un punt calent actiu i la caldera de Yellowstone és el sistema volcànic més gran d'Amèrica del Nord, i només està superat pel llac Toba, a l'illa de Sumatra, Indonèsia.

La caldera va ser creada fa 640000 anys per una erupció cataclísmica que va alliberar més de 240 mi³ (1000 km³) de material volcànic.

Des de llavors, ha succeït una sèrie de petits cicles eruptius, que han omplert gairebé la totalitat de la caldera amb vuitanta tipus diferents de riolites i basalt.

Cadascuna de les tres erupcions climàtiques va cobrir gran part d'Amèrica del Nord amb cendra, va llançar piles a l'atmosfera, i es va creure que va provocar l'extinció de diverses espècies.

Les valls estretes en forma de «V» al parc són el resultat de l'erosió causada per l'afluència d'aigua, i no per una glaciació.

 

 

 

 

Comparteix a:

De viatge Estats Units

El Gran Canyó del Riu Colorado

Introducció El Gran Canyó del Colorado és una meravella natural i un dels paisatges més espectaculars dels Estats Units. Amb uns 450 quilòmetres de llargada i una profunditat que supera els 1.600 metres en alguns punts, el Gran Canyó és un abisme impressionant format pel riu Colorado durant milions d’anys. El que fa que el […]

Seguir llegint
De viatge Indonesia

Indonesia

INDONESIA Indonèsia és un país situat al sud-est d’Àsia, conegut per la seva diversitat cultural, les seves belleses naturals i la seva riquesa històrica. Amb una població de més de 270 milions d’habitants, és el quart país més població del món. Indonèsia està formada per més de 17.000 illes, incloent-hi les conegudes Java, Sumatra, Bali, […]

Seguir llegint
De viatge Uzbequistán

Uzbequistán

Aquesta pàgina de Fototast.cat ofereix informació i fotografies sobre el país d’Uzbekistan, situat a l’Àsia central. Es destaca la seva arquitectura islàmica, amb exemples com la ciutat de Khiva i la seva antiga fortificació. També es mencionen altres llocs turístics d’interès com Bukhara, Samarcanda i la capital, Tashkent..

Seguir llegint