Etiopia

LALIBELA

Etiòpia, una terra plena de misteri i espiritualitat, amaga entre les seves muntanyes una joia única:

Lalibela, la ciutat sagrada. En aquesta entrada del blog, ens submergirem en les profunditats d'aquesta històrica localitat, descobrint els seus secrets i llegats.

 

Lalibela, la capital de la Dinastia Zagüe, emergeix majestuosa a la Regió Amhara, Etiòpia.

Situada a una altitud impressionant de 2.500 metres sobre el nivell del mar, aquesta ciutat captiva la imaginació dels viatgers amb la seva esglésies tallades a les roques i l'encant de la seva arquitectura popular.

Les esglésies de Lalibela són veritables meravelles arquitectòniques i espirituals. Tallades pacientment a les roques, aquestes construccions sagrades són testimoni del fervor i la devoció del poble etíop envers la seva fe.

Cada detall, des de les filigranes de les escultures fins als intrincats passadissos subterranis, respira una aura de misticisme i sacralitat.

NAIXAMENT DEL RIU NIL

El Nil és un dels rius més famosos del món i té dues fonts principals: el Nil Blau i el Nil Blanc. Tot i que el Nil Blanc comença a la regió dels Grans Llacs d'Àfrica central, el Nil Blau sorgeix del llac Tana a Etiòpia i és crucial per al cabal del Nil. Quan es troba amb el Nil Blanc a Khartum, Sudan, el Nil Blau contribueix amb una gran part de l'aigua del riu principal, especialment durant la temporada de pluges.

A Etiòpia, el Nil Blau neix al llac Tana, situat a les terres altes del país. Aquest riu és fonamental perquè aporta sediments rics en nutrients al llarg del Nil, cosa que és essencial per a l'agricultura a les ribes del riu. Les cataractes del Nil Blau, conegudes localment com Tiss Issat ("aigües que fumejen"), són unes impressionants cascades d'uns 45 metres d'altura i fins a 400 metres d'amplada durant la temporada de pluges. Aquestes cataractes es troben a uns 30 km al sud-est de Bahir Dar, a prop del llac Tana.

 

 

MONOS GELADA

 El gelada (Theropithecus gelada) és un primat endèmic d'Etiòpia, pertanyent a la família Cercopithecidae.
 Els gelades viuen en grups petits, alimentant-se principalment d'herbes, fruites ocasionalment, i tenen una estructura social complexa.
 Tot i no estar en perill d'extinció, la caça i la destrucció del seu hàbitat han afectat la població de gelades, provocant hibridació amb babuins i trastorns en la seva estabilitat poblacional.
 És el unic  primat no humà que pot comunicar-se amb altres membres de la seva espècie modulant la veu a través de clics amb els llavis.

Els gelades són micos fascinants que han captivat l'atenció dels científics i amants de la natura durant anys. Amb el seu hàbitat limitat a les terres altes d'Etiòpia, aquest primat endèmic ofereix una visió única sobre l'evolució i la ecologia d'aquesta regió africana.

 

ETNIES ETIOPIA

La Diversitat Ètnica a Etiòpia

Etiòpia, un país al cor de la banya d'Àfrica, és conegut per la seva enorme diversitat ètnica. Hi ha més de 140 grups ètnics diferents aquí, oferint una rica barreja de cultures, llengües i tradicions

Aquesta diversitat no només enriqueix la cultura del país, sinó que també presenta desafiaments en termes de cohesió social i desenvolupament.

Els quatre grups ètnics principals, que representen més de les tres quartes parts de la població, són els Oromo, Amhara, Somalí i Tigray. Cada un d'aquests grups té una història i una cultura profundament arrelada que influeixen significativament en la identitat nacional d'Etiòpia.

Grup ètnic Oromo

Els Oromo són el grup ètnic més gran d'Etiòpia, amb una població d'uns 35 milions de persones. La seva història es remunta a milers d'anys, amb arrels profundament lligades a la regió central del país.

Grup ètnic Amhara

Els Amhara, amb una població d'aproximadament 27,5 milions de persones, representen el 27,1% de la població d'Etiòpia. Històricament, han estat un dels grups més influents del país, amb una forta presència en la política i la religió.

La cultura amhara està profundament influenciada per la seva religió majoritària, el cristianisme ortodox. Les celebracions religioses, els vestits tradicionals i l'art litúrgic són elements centrals de la seva identitat cultural.

Grup ètnic Somalí

Els Somalí d'Etiòpia, amb una presència significativa a la regió de Somali, comparteixen moltes similituds culturals i històriques amb els seus veïns de Somàlia.

La vida dels somalis està marcada per les seves pràctiques pastorals i el comerç. La poesia i la música somalí són famoses per la seva profunditat i bellesa, reflectint la seva rica herència cultural.

Grup ètnic Tigray

Els Tigray representen un dels grups més antics d'Etiòpia, amb una història que es remunta als antics regnes de l'Àfrica de l'Est.

La cultura tigray es caracteritza per la seva forta tradició cristiana, així com per la seva arquitectura única, com les esglésies excavades a la roca de Lalibela.

 

El poble Mursi

Els Mursi són una de les tribus més conegudes d'Etiòpia, amb una població estimada entre 7.500 i 10.000 persones. Són especialment famosos pels seus plats labials.

Habiten principalment a la regió del riu Omo, una zona remota i de difícil accés que ha ajudat a preservar les seves tradicions úniques.

 

Les dones Mursi porten plats labials com a signe de bellesa i estatus social. Aquesta pràctica comença a l'adolescència i és una part crucial de la seva identitat cultural.

La vida dels Mursi gira entorn del riu Omo. Aquest riu no només els proporciona aigua sinó també una font de subsistència a través de la pesca i l'agricultura de subsistència.

 

 

 

Comparteix a:

De viatge Estats Units Nord-americà

El Gran Canyó del Riu Colorado

Introducció El Gran Canyó del Colorado és una meravella natural i un dels paisatges més espectaculars dels Estats Units. Amb uns 450 quilòmetres de llargada i una profunditat que supera els 1.600 metres en alguns punts, el Gran Canyó és un abisme impressionant format pel riu Colorado durant milions d’anys. El que fa que el […]

Seguir llegint
Asia De viatge Indonesia

Indonesia

INDONESIA Indonèsia és un país situat al sud-est d’Àsia, conegut per la seva diversitat cultural, les seves belleses naturals i la seva riquesa històrica. Amb una població de més de 270 milions d’habitants, és el quart país més població del món. Indonèsia està formada per més de 17.000 illes, incloent-hi les conegudes Java, Sumatra, Bali, […]

Seguir llegint
De viatge Uzbequistán

Uzbequistán

Aquesta pàgina de Fototast.cat ofereix informació i fotografies sobre el país d’Uzbekistan, situat a l’Àsia central. Es destaca la seva arquitectura islàmica, amb exemples com la ciutat de Khiva i la seva antiga fortificació. També es mencionen altres llocs turístics d’interès com Bukhara, Samarcanda i la capital, Tashkent..

Seguir llegint