El mont de Conques

El turó de Mont de Conques se situa entre els pobles de Figuerola d’Orcau, Conques, Isona i Sant Romà d’Abella.

De fet, no és una muntanya pròpiament dita sinó un altiplà que s’eleva al mig de la Conca Dellà.

L’any 1938 es convertí en un dels indrets més sagnants de guerra civil a Catalunya.

Les forces faccioses ocuparen aquest indret a l’ofensiva que ocupa el Pallars els primers dies d’abril de 1938.

La línia de front va quedar instal·lada en aquest sector a un front que anava de la serra de Campaneta al Sud, el riu de Conques, el Mont de conques, i per Basturs i Orcau fins al cim de Sant Corneli.

Isona, a molt pocs kilòmetres queda dins del territori de la República i és pràcticament arrasada per l’artilleria.

La situació estratègica del Mont de Conques dominat la vall, fa que aquí si produeixen forts contraatacs i la posició canvia de mans diverses vegades a l’ofensiva que l’exèrcit popular llenca a tot el sector a finals de maig de 1938.

 

Especialment durs sons els combats als voltants de l’ermita de la Mare de Déu de les Esplugues, que va ser parcialment destruïda.

A la seva façana principal poden observar-s’hi centenars d’impactes de bala.Els feixistes finalment ocupen les posicions i milloren les fortificacions a tota la línia.

Ermita de les Esplugues
Ermita de les Esplugues

 

 

      

  

 

 

 

                             

                                                                     Conservas militars de l’epoca.

 

Un itinerari descrit al llibre 25 Excursions pel Front de Pallars d’en Joan Ramon Segura, descriu amb detall un circuit per anar trobant les restes de fortificacions i trinxeres que encara s’aguanten dretes.

 
Aquesta excursió s pot complementar, visitant  els estanys de Basturs, unes surgències que crea’n un ecosistema al seu voltant.
 

 

Altres entrades del Front del Pallars

 

Comparteix a:

Indrets Guerra Civil Per la muntanya

Sant Corneli

La muntanya de Sant Corneli, al Pallars Jussà, és més que un simple cim; és una imponent serralada que domina les valls de la conca Dellà (antic terme d’Orcau) i la Conca de Dalt (antic municipi d’Aramunt), així com la conca de Tremp.  La seva ubicació estratègica va convertir-la en un objectiu de primer ordre […]

Seguir llegint
Indrets Guerra Civil Per la muntanya

Roca Roja- Port de Comiols

L’itinerari proposat ens brinda l’oportunitat única de recórrer una ruta espectacular per la serra Mitjana, ascendir fins als seus punts més alts, entre els quals destaca la majestuosa Roca Roja amb els seus 1241 metres d’alçada. Des de l’aparcament situat al port de Comiols, l’itinerari es presenta de manera evident. Ens dirigirem cap a llevant […]

Seguir llegint
Indrets Guerra Civil

Els bunquers de Vilamur

Situats a la carretera que de Sort puja al Port de Cantó, al municipi de Vilamur i trobem un conjunt de fortificacions faccioses, que es van construir l’any 1938, després dels grans combats de la zona al maig i juny del mateix any. Les fortificacions no entrarem mai amb combat, fora d’un bombardeig de l’aviació […]

Seguir llegint