El Jardí de la Fundació Julio Muñoz Ramonet

Jardí de la Fundació Julio Muñoz Ramonet

El Jardí de la Fundació Julio Muñoz Ramonet, també conegut com a Jardí de Can Fabra, és un dels espais verds més emblemàtics de Barcelona. Situat al barri de Sant Gervasi-Galvany, aquest jardí és un reflex de la història i l'elegància de la ciutat, i un lloc perfecte per escapar del ritme frenètic urbà.

Jardins Julio Muñoz Ramonet

Origen i Construcció

  • Inicis: La finca va ser adquirida i edificada per Ferran Fabra i Puig, segon marquès d'Alella, un empresari i polític que va ser alcalde de Barcelona entre 1922 i 1923. Fabra va encarregar el disseny del jardí al famós paisatgista francès Jean-Claude Nicolas Forestier el 1916, qui va crear un jardí mediterrani amb terrasses, estanys i pèrgoles.

 

  • Palau Noucentista: L'edifici principal de la finca, conegut com a Palau del Marquès d'Alella, va ser dissenyat per l'arquitecte Enric Sagnier i Villavecchia. Es tracta d'un edifici de quatre pisos amb dues torres, decorat amb elements neoclàssics i renaixentistes, que reflecteix l'opulència de l'època.

Transformació sota Julio Muñoz Ramonet

Adquisició: El 1945, l'empresari Julio Muñoz Ramonet va comprar la finca. Muñoz Ramonet, conegut per la seva passió per l'art i la luxúria, va encarregar una remodelació del jardí al paisatgista Joan Mirambell i Ferran entre 1956 i 1957. Mirambell va canviar l'estructura del jardí, va afegir una piscina i va modificar l'estany, adaptant-lo als gustos moderns de l'època.

Llegat artístic: Muñoz Ramonet va convertir la finca en un veritable museu, omplint-la amb una impressionant col·lecció d'obres d'art, des de pintures de Goya i El Greco fins a escultures i miniatures

Mapa Jardins

 

 

 

 

Comparteix a:

Barcelona

El Port de Barcelona

El Port de Barcelona, amb una història que s’estén des del segle XV, és un símbol del desenvolupament econòmic i marítim de la ciutat. Aquest article n’explora l’evolució, des dels primers molls fins a la modernització impulsada pels Jocs Olímpics de 1992, que van obrir el Port Vell a la ciutadania. Actualment, el port és un dels més actius de la Mediterrània, especialment pel tràfic de contenidors i creuers. Tanmateix, el text també reflexiona críticament sobre l’impacte ambiental i social del turisme de creuers massiu, plantejant dubtes sobre la sostenibilitat del model. Les fotografies del Port de Barcelona aporten una mirada visual potent que acompanya la narrativa històrica i urbana d’aquest espai clau per a Catalunya.

Seguir llegint
Barcelona

Curiositats dins la muralla

Des de l’època romana fins al 1854, la ciutat de Barcelona va estar protegida per muralles. Aquestes fortificacions, en principi, van servir per protegir els seus habitants de les nombroses guerres i setges que la ciutat ha patit al llarg de la seva història. No obstant això, a partir de 1714, la funció de la […]

Seguir llegint
Barcelona

Sant Martí de Provençals

Sant Martí de Provençals té les seves arrels en un territori àmpli amb poques poblacions, inicialment situat fora de les muralles de la ciutat de Barcelona. Aquesta zona s’estenia des del nord fins al riu Besòs i des de la costa fins a la muntanya del Carmel. En els seus inicis, el que avui són […]

Seguir llegint