El Rec Comtal

HISTÒRIA

El rec Comtal, era una infraestructura hidràulica, que va servir durant segles per abastir d’aigua la ciutat de Barcelona.
Els seus orígens es remunten al segle I aC, hi servia bàsicament per portar aigua de boca.
A l’alta edat mitjana, va caure amb desús, i es creu que és el Compte Mir (947-966), germà petit del comte de Barcelona, Borrell II, qui impulsa de nou la reconstrucció a principis del segle X.
L’ús ara ja no és únicament per l’aigua de veure, sinó de manera molt important per abastir els molins moliners i més endavant també drapers, afavorint la implantació d’una primera industrialització.

 

 

Sortida de la mina del Rec Comtal

L’aigua del rec, surt d’unes surgències freàtiques, a l’aquifer del riu Besos a Montcada i Reixac.
A l’època romana s’anomenava l’aqüeducte de Montcada i arribava a la ciutat de Barcelona.
A la plaça de la Catedral si pot veure una reconstrucció i al nucli antic hi trobarem també restes a l’antiga muralla.

Reconstruciò a la plaça de la Catedral
« de 3 »

El rec creat pel compte Mir, tenia un recorregut de 12 km i regava els horts de Sant Andreu del Palomar, Sant Martí de Provençals, les hortes al Portal Nou, Sant Pere i l’hort d’en Fava.També servia per moure els molins que s’instal·laren al llarg del seu recorregut, des de Finestrelles, Sant Andreu, el Clot i fins a dins de la ciutat de Barcelona.El rec acabava desembocant al mar pel Pla de Palau, al costat de l’actual estació de França.No és fins al 1703, que el rec s’utilitza com aigua de boca, reservar-se el seu ús a usos agrícoles i industrials. El subministrament es fa servir fins a primers del segle XX.

Bàsicament, el rec era un canal a cel obert, d’amplada variable segons l’ús. Els murs eren de carreus de pedra de Montjuïc, units amb morter de calç i el fons de terra natural, sense cap tractament.El creuaven diferents ponts, alguns de pedra i altres de fusta i així arribava a la ciutat on aquí sí que quedava cobert sota els carrers.Alguns noms encara recorden el pas del rec, la séquia Comtal, el carrer Regomir ..El traçat del rec és modificat diverses vegades per necessitats dels molins o els conreus que abastia. Amb tot la més important és quan després del 1714, la construcció de la Ciutadella obliga a fer uns canvis importants.

 

COM VISITAR-HO

El rec actual és pràcticament un canal sense usos concrets.
Podem resseguir un tram que porta aigua entre Montcada i l’entrada de Barcelona, a la Trinitat Vella.
Per dins la ciutat, han estat rescatats o estan en obres de restauració alguns trams, pel carrer Fernando de Pessoa, a Sant Andreu, a les obres actuals a la plaça de les Glòries, al Born i alguns indrets més.

Sortida de la mina del Rec comtal

 

Rec Comtal

 

Rec Comtal

El rec comença a Montcada, la sortida de la mina és un casal d’avis on demanat permís es pot visitar. Després d’un curt recorregut es fa subterrani per passar per sota dels carrers de la població i torna a l’exterior a l’altre costat del poble.
Des d’allà es pot resseguir el canal, que arriba al barri de Vallbona, ja dintre del terme municipal de Barcelona i encara es pot seguir un bon tros fins on es desvia cap al riu Besos, just al principi de l’Avinguda Meridiana.

 

 

 

carrer Bateria (el rec passa per sota)
Sortida al exterior al Reixago

 

 

 

 

 

 

 

 

Rec Comtal

 

 

 

IMATGES HISTÒRIQUES DEL REC COMTAL

Plaça les Gloríes Barcelona

Molí de Sant Andreu

 

El Rec a Sant Ant Andreu

El Rec al carrer Casp

 

 

RESTES REC OBRES METRO ARC DE TRIOMF (La Vanguardia)

El Born (Rec Comtal)

 

 

 


 

Comparteix a:

Barcelona

Curiositats dins la muralla

Des de l’època romana fins al 1854, la ciutat de Barcelona va estar protegida per muralles. Aquestes fortificacions, en principi, van servir per protegir els seus habitants de les nombroses guerres i setges que la ciutat ha patit al llarg de la seva història. No obstant això, a partir de 1714, la funció de la […]

Seguir llegint
Barcelona

Sant Martí de Provençals

Sant Martí de Provençals té les seves arrels en un territori àmpli amb poques poblacions, inicialment situat fora de les muralles de la ciutat de Barcelona. Aquesta zona s’estenia des del nord fins al riu Besòs i des de la costa fins a la muntanya del Carmel. En els seus inicis, el que avui són […]

Seguir llegint
Barcelona

Les Carasses de Barcelona

Les carasses del Barri Gòtic de Barcelona són una curiositat històrica que ens recorda un aspecte poc exemplar de la ciutat: la prostitució.   Aquestes carasses, que es troben en diversos llocs del barri, són figures de pedra que representen el cap d’un dimoni, meduses o rostres pecaminosos. La seva funció era indicar la ubicació […]

Seguir llegint