Uganda

UGANDA

Uganda és situada al bell mig de la falla del Rif i té al seu territori alguns dels grans llacs africans, com el Victòria, l'Albert i l'Eduard.

És a un altiplà de més de 900 m d'altitud amb un clima molt variat, depenen de la zona. A l'època colonial britànica, es coneixia com"la perla d'Àfrica" per la seva bellesa natural i la varietat de paisatges.

Desgraciadament, la seva inestabilitat política, després del període colonial, mantén el país força enrederit. L'economia és bàsicament agrícola, destacant el cultiu de cafè.

També té recursos minerals .A les seves muntanyes hi sobreviuen els goril·les de muntanya i la diversitat d'habitats fan que sigui un dels països amb més varietats d'espècies animals.

La seva capital es Kampala i la segona ciutat més importat es Entebbe

 

 

A les imatges al costat i a sota, veiem alguns mercats a Kampala i la pesca artesanal molt important a tots els grans llacs.

 

A la fotografia inferior el llac Eduard al capvespre

 

 

Uganda és situada al mig de la línia Equatorial i aquest monument ens indica el punt exacte.

GORIL·LES DE MUNTANYA

En aquest viatge l'objectiu més cobejat, era veure les colònies de goril·les de muntanya, que viuen a les muntanyes Virunga.Les Virunga són un macís muntanyós format per una cadena de volcans que s'estenen per Uganda, Ruanda i la República Democràtica del Congo.

La serralada es compon de vuit grans volcans. La majoria d'ells estan inactius, excepte el Nyiragongo de 3.462 metres i la Muntanya Nyamuragira de 3.063 metres.

Són l'hàbitat natural dels goril·les de muntanya. Espècie catalogada en situació crítica de perill d'extinció per la pèrdua d'habitats, les guerres al seu territori i la caça furtiva.

Nosaltres vam anar a la reserva de Mgahinga a la frontera entre Uganda i Ruanda.

 

Anar a veure els goril·les té un punt d'aventura.

Acompanyats de guies experts, cal endinsar-se muntanya amunt i pregar perquè els goril·les no estiguin massa lluny.

Als parcs, actualment, i gràcies a les ajudes internacionals i a les tarifes que paguen els turistes guardes armats segueixen els goril·les per protegir-los dels caçadors furtius i informar permanentment d'on es troba cada grup familiar .

Això permet, que la visita a alguna de les famílies sigui dirigida pels guies que saben on estan de manera permanent.

 

Els goril·les formen grups familiars al voltant d'un mascle adult, que es distingeix per la seva esquena platejada i un grapat més o menys nombrós de femelles i cries.

Són força tolerants amb la visita dels grups humans que pugen a veure'ls, però cal tindre precaució i seguir rigorosament les indicacions dels guies.

CATARACTES DEL NIL

Per les cataractes Murchison, el Riu Nil es desploma per un estret de només 7 metres d'ample i una alçada de 43 metres.

L'espectacular salt és la caiguda del riu Nil a la falla del Rif.

Fins aquí el Nil s'anomena Nil Victòria, per sota les cataractes el riu canvia de nom i passa a ser Nil Albert i quan arriba a Jartum, al Sudan s'anomena Nil blanc.

Allà s'ajunta amb el Nil Blau, que ve d'Etiòpia i ja com el gran riu africà passa anomenar-se senzillament el riu Nil.

Aquest indret està protegit dins la reserva de Murchison Falls National Park i és la reserva natural més gran d'Uganda.

És un important reserva de vida salvatge, amb la població més gran de cocodrils a Uganda i de 450 espècies d'ocells coneguts

MONOS, XIMPANZÉS, COLOBOS

A Uganda la diversitat de fauna és espectacular, amb moltes espècies endèmiques.
S'hi troben ximpanzés, micos daurats, colobos blancs i negres i altres moltes espècies.

GRANS MAMIFERS

Com hem comentat diverses vegades, la diversitat de fauna a Uganda és espectacular. Amb tot ha tingut èpoques molt fosques, especialment a l'època del dictador Idi Amin, quan la cacera incontrolada es va fer fins i tot amb armes de guerra. Aquí podem trobar la majoria d'animals típics de l'africà més clàssica. Lleons, lleopards, elefants, girafes, nyus, zebres, antilops. Els safaris per Uganda, no tenen res a envejar als que es poden fer a indrets més clàssics com Kènia i Tanzània. I els seus paisatges són potser més variats. Estem a un país mític, on s'han creat algunes de les històries i llegendes més famoses de l'Africà, com la cerca de les fonts del Nil, amb exploradors com Livingstone i la famosa frase.. El Dr. Livingstone suposo..? Aquí s'ha filmat la pel·lícula la Reina d'Àfrica amb Humphrey Bogart i John Huston, potser més interessats amb anar a caçar que amb la pel·lícula.

Reserva de Ziwa
Reserva de Ziwa

 

OCELLS D’UGANDA

La varietat d'ocells d'Uganda la situen en un dels destins més preuats pels aficionats a l'observació d'ocells.

A qualsevol indret amb uns quants arbres o a la proximitat d'espais amb aigua, podrem gaudir de la presència d'innomerables espècies

Malaquita blauet (Alcedo cristata)

Una espècie molt característica que es troba a les proximitats del llac Victòria,  és el bec de Sabata (Balaeniceps rex), un ocell de grans dimensions de la família de les cigonyes, però amb un aspecte d'animal quasi prehistòric.

Shoebill (Balaeniceps rex) 

 


 


Comparteix a:

De viatge Etiopia

Etiopia

Etiòpia, una terra plena de misteri i espiritualitat, amaga entre les seves muntanyes una joia única: Lalibela, la ciutat sagrada. En aquesta entrada del blog, ens submergirem en les profunditats d’aquesta històrica localitat, descobrint els seus secrets i llegats.  

Seguir llegint
De viatge Estats Units Nord-americà

El Gran Canyó del Riu Colorado

Introducció El Gran Canyó del Colorado és una meravella natural i un dels paisatges més espectaculars dels Estats Units. Amb uns 450 quilòmetres de llargada i una profunditat que supera els 1.600 metres en alguns punts, el Gran Canyó és un abisme impressionant format pel riu Colorado durant milions d’anys. El que fa que el […]

Seguir llegint
Asia De viatge Indonesia

Indonesia

INDONESIA Indonèsia és un país situat al sud-est d’Àsia, conegut per la seva diversitat cultural, les seves belleses naturals i la seva riquesa històrica. Amb una població de més de 270 milions d’habitants, és el quart país més població del món. Indonèsia està formada per més de 17.000 illes, incloent-hi les conegudes Java, Sumatra, Bali, […]

Seguir llegint