Sant Corneli

Situació

La muntanya de Sant Corneli, al Pallars Jussà, és més que un simple cim; és una imponent serralada que domina les valls de la conca Dellà (antic terme d'Orcau) i la Conca de Dalt (antic municipi d'Aramunt), així com la conca de Tremp.

 La seva ubicació estratègica va convertir-la en un objectiu de primer ordre quan les tropes franquistes van ocupar aquesta àrea.

Durant aquella època, tant al cim com als seus voltants es van erigir fortificacions i trinxeres per defensar aquest punt estratègic.

Entre les construccions que destaquen es troben alguns búnquers i trinxeres als voltants dels pobles de la Vilanoveta i Pessonada. Sovint, aquestes fortificacions fetes amb ciment armat porten la signatura de l'exèrcit franquista, que comptava amb unitats de sapadors i un millor accés a les serralades, partint de les seves bases a la carretera de Tremp - La Pobla de Segur.

Un dels esdeveniments més significatius que va tenir lloc a la muntanya va ser el maig de 1938, quan es van desenvolupar en aquest indret ferotges combats. Les forces Republicanes van llançar una ofensiva per recuperar el control de les centrals hidroelèctriques, que ara estaven en mans feixistes, i al mateix temps, intentaven alliberar les seves pròpies forces que havien quedat encerclades a la coneguda com a "borsa de Bielsa".

Malauradament, aquesta batalla no va provocar grans canvis en les línies del front, i es van mantenir relativament estables fins a l'ofensiva final franquista a finals de desembre de 1938.

La Batalla de Sant Corneli

Ara bé, la pujada al cim de Sant Corneli no només té implicacions històriques, sinó que també ens ofereix l'oportunitat de gaudir d'uns paisatges esplèndids de tota la comarca i més enllà. És un indret que captiva els sentits amb la seva majestuositat i bellesa natural, atraient els visitants amb la seva riquesa geogràfica i cultural.

 

Mapa a Wikilock

Powered by Wikiloc
 
 

INDRETS DESTACATS A VISITAR

Us proposem una sèrie d'indrets on trobar restes de les fortificacions.

El fet que el front s'endinsés a les muntanyes, busca'n dominar el paisatge que l'envolta, fa que aquestes posicions, a més de la càrrega històrica ens permeten gaudir dels millors miradors d'aquestes contrades.

En alguns hi podrem arribar amb vehicle, fins a bastant a prop, per altres caldrà calçar-se les botes i encarar muntanya amunt fins a arribar a punts elevats.

Tant des del punt de vista històric com excursionista són indrets força interessants, que segur que fruireu.

 

 
 

 

Comparteix a:

Llegendes Per la muntanya

El Castell de Montsoriu

El Castell de Montsoriu, situat a 632 metres d’altitud al Parc Natural del Montseny, ofereix vistes espectaculars i té una rica història que neix al segle X. Va ser la residència dels vescomtes de Cabrera i va viure el seu esplendor al segle XIV com a fortalesa gòtica. Després de caure en desús, fou restaurat al segle XX, convertint-se en un referent patrimonial i cultural. La seva ubicació estratègica entre Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu li atorga un valor paisatgístic excepcional, destacant per la seva integració en un entorn natural mediterrani amb alzines, suros i castanyers. Un testimoni viu de la història catalana.

Seguir llegint
Per la muntanya

Excursió al Salt del Mir (Bisaura)

Descobreix el Salt de Mir, una cascada de 35 m espectacular, especialment després de pluges. Ruta senzilla des de Santa Maria de Besora, ben senyalitzada. Visita els Molins del Mir, antiga obra hidràulica amb bassa i canals tallats a la roca. Opció circular passant per l’Ermita de Sant Salvador, d’origen romànic. Perfecte per conèixer la natura i història del Bisaura! 🌿 #Excursions #Natura #Patrimoni

Seguir llegint
A visitar Indrets Guerra Civil Per la muntanya

Les Torres de Fals

Les Torres de Fals són un testimoni històric impressionant que ens transporta al passat medieval de Catalunya. Situades estratègicament al vessant dret de la riera de Fonollosa, al llarg de l’antic camí reial que connectava Barcelona amb Cardona, aquest conjunt monumental inclou restes defensives, l’església de Sant Vicenç de Fals, la rectoria i el cementiri.
Amb una rica història que abasta des del segle X fins a episodis de la Guerra Civil Catalana, aquest indret va ser clau en la defensa del territori i controlava l’accés al camí reial. Descobreix com aquest lloc fou escenari de conflictes importants, com l’enfrontament entre el rei Joan II i la Generalitat el 1468, i per què continua sent un dels destins més fascinants de Catalunya.
👉 Visita les Torres de Fals i viu una experiència única plena d’història, llegendes i paisatges inoblidables.

Seguir llegint