Espais Naturals Delta del Llobregat

El Delta del Llobregat és una de les zones humides més importants de Catalunya, que alberga 20 hàbitats naturals designats com a àrees d'especial conservació per la Unió Europea. Aquest delta té una extraordinària diversitat d'espècies vegetals i és un lloc excel·lent per a l'observació d'aus, ja que es troba en una ruta migratòria important per a les aus. És considerada una Àrea d'Importància per a les Aus (IBA) a nivell mundial.

Introducció:

El Delta del Llobregat és un paratge d'una riquesa excepcional situat a la Depressió Litoral, concretament a la localitat d'El Prat de Llobregat, a la província de Barcelona. Aquest magnífic delta fluvial s'estén en una àrea d'aproximadament 926,9 hectàrees, convertint-se en el segon delta més rellevant de Catalunya, just després del Delta de l'Ebre. La seva estratègica ubicació a la costa mediterrània li atorga una gran importància des del punt de vista geogràfic i ecològic.

Valor Ambiental i Conservació:

Es tracta d'un espai natural protegit d'importància crucial per a la conservació de les aus, ja que forma part d'una ruta migratòria estratègica entre Europa i Àfrica a través del Mediterrani occidental. No obstant això, aquest delta s'enfronta a importants reptes a causa de la urbanització desenfrenada i la fragmentació que limiten la funcionalitat dels seus ecosistemes naturals.

L'Espai Natural del Delta del Llobregat amaga uns ecosistemes palustres d'una gran riquesa i fragilitat, que es troben poc representats a Catalunya. Les llacunes, zones pantanoses i dunes naturals presents en el delta tenen un alt valor de conservació i exerceixen un paper fonamental en la migració i hibernació d'ocells. La diversitat biològica del delta es veu enriquida per la presència de nombroses espècies d'ocells, convertint-lo en un refugi vital per a l'avifauna, tant local com migratòria.

 

ITINERARIS PER VISITAR

 

 

 

La protecció i conservació

La protecció i conservació del Delta del Llobregat són de vital importància a causa del seu valor ecològic i la seva rellevància com a refugi per a la vida salvatge. Al llarg dels anys, s'han implementat diverses mesures per preservar aquest valuós ecosistema. L'any 1983, es va crear l'Espai Natural del Delta del Llobregat amb l'objectiu de protegir i gestionar adequadament aquest entorn natural. Aquest espai natural compta amb diverses figures de protecció, com ara la Reserva Natural Parcial de la Desembocadura del Llobregat, declarada el 1986, i la Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), designada pel programa Natura 2000 de la Unió Europea. A més, el delta ha estat reconegut com a Àrea d'Importància Internacional per a les Aus (IBA) per BirdLife International.

Aquestes designacions reconeixen la importància del Delta del Llobregat com a hàbitat vital per a una gran diversitat d'espècies d'ocells, incloent-hi espècies amenaçades i migratòries. Algunes de les espècies més destacades que es poden trobar al delta inclouen flamencs, ànecs, corbs marins, gavines, cormorans i moltes altres. Les llacunes i zones humides del delta proporcionen aliment i refugi per a aquestes aus, especialment durant els seus desplaçaments migratoris.

A més de la seva importància per a les aus, el Delta del Llobregat té una vegetació rica i diversa, incloent-hi canyissars, jonqueres, salicòrnies i altres espècies adaptades a les condicions salines i humides. Aquestes plantes ofereixen refugi i aliment per a molts altres animals, com ara amfibis, rèptils i mamífers petits.

No obstant això, el Delta del Llobregat s'enfronta a diversos reptes i amenaces que posen en perill la seva conservació. La urbanització creixent i l'expansió de la infraestructura humana han alterat gran part del territori natural, fragmentant els hàbitats i afectant la connectivitat ecològica. Això té un impacte negatiu en les poblacions d'aus i altres espècies que depenen d'aquests hàbitats."

El Semàfor

Conegut oficialment com a Semàfor del Riu Llobregat, és un edifici històric construït a finals del segle XIX a l'àrea del Prat de Llobregat coneguda com a l'Albufera, a una distància d'uns 200 metres de l'antiga Caserna de Carrabiners.

Aquesta casa va ser construïda amb la finalitat de regular el trànsit marítim per la costa i reduir el nombre d'accidents. Per aconseguir-ho, es van instal·lar uns semàfors amb telègrafs òptics que, seguint un codi preestablert, permetien la comunicació amb els vaixells que navegaven per la costa.

A més, l'edifici del Semàfor estava connectat amb el castell de Montjuïc mitjançant un telègraf de banderes.

Per protegir l'edifici de les crescudes del mar, els terrenys es van elevar tres metres sobre el nivell del mar. L'edifici, de planta rectangular, comptava amb un mirador central i una cisterna subterrània que recollia l'aigua de pluja.

Les primeres persones que es té constància que hi van treballar daten de 1897 i vivien en condicions sanitàries molt dolentes, amb freqüents episodis de paludisme, comuns a tota la zona del Delta del Llobregat

Impacte de l’aeroport

L'aeroport de Barcelona El Prat ha estat objecte d'atenció a causa del seu impacte en el Delta del Llobregat. La proposta d'ampliació de l'aeroport ha generat preocupació per la possible destrucció de la llacuna de La Ricarda, un ecosistema clau al delta.

Els plans actuals d'Aena, amb una inversió de 1.700 milions d'euros, inclouen la construcció d'una terminal satèl·lit i l'ampliació de la tercera pista en 500 metres, fet que afectaria l'estany de La Ricarda, situat al Delta del Llobregat, un espai protegit per la xarxa europea Natura 2000. La Comissió Europea ha destacat que qualsevol modificació en el delta ha de respectar les directrius europees d'Hàbitats i Aus, ja que aquesta àrea pertany a la xarxa europea Natura 2000. S'ha criticat la manca d'un pla de protecció i gestió específic per al delta i s'ha assenyalat la inacció de la Generalitat i el Govern central en garantir la conservació dels espais naturals.

Video Espais Delta Llobregat

 

 

 

 

 

 

 

Comparteix a:

Natura

Els voltors de Mas de Bunyol

Situat a Vall-de-roures, a la comarca del Matarranya, el Mas de Bunyol és un impressionant observatori d’aus que ofereix als visitants una experiència única on poden presenciar un espectacle fascinant: l’alimentació dels voltors en el seu entorn natural. Aquest lloc ha estat construït estratègicament damunt d’un lloc d’alimentació per als voltors, permetent als observadors gaudir […]

Seguir llegint
Barcelona Natura

Parc de Diagonal Mar

El Parc de Diagonal Mar, dissenyat pels arquitectes Enric Miralles i Benedetta Tagliabue, és un espai que combina la modernitat amb la sostenibilitat. És el segon parc més gran de la ciutat de Barcelona, i la seva concepció ha permès crear un espai que permet gaudir d’un gran espai per passejar i també ha creat […]

Seguir llegint
Natura

La Feixa dels ocells de Can Coll

Un molt bon indret per veure o fotografiar ocells és l’aguait instal·lat a la Feixa dels ocells de Can Coll a Cerdanyola. Les menjadores instal·lades atrauen els ocells de la serra de Collserola i permet de gaudir d’un petit espectacle amb les seves anades i vingudes pels espais habilitats.   Aquesta immensa masia, una de […]

Seguir llegint