Joan de Serrallonga. El mite del bandoler







La Historia

Joan Sala i Ferrer "Serrallonga": Bandolerisme a la Catalunya Moderna
Joan Sala i Ferrer, més conegut com a Serrallonga, s’ha convertit en un dels bandolers més emblemàtics de la història catalana. La seva figura traspassa el merament històric per endinsar-se en l’àmbit del mite i la llegenda popular. Aquesta anàlisi explora tant la realitat històrica del personatge com la seva transformació en símbol cultural, contextualitzant-lo en el complex marc sociopolític de la Catalunya dels segles XVI i XVII.
Biografia i context històric
Orígens familiars i joventut
Joan Sala i Ferrer va néixer el 21 d’abril de 1594 en el si d’una família pagesa acomodada de Viladrau, a la comarca d’Osona. Fill de Joan Sala i Joana Ferrer, provenia d’una família que havia accedit a la propietat de la terra després de les reformes agràries impulsades per la victòria camperola a les Guerres dels Remences (1448-1485). Aquesta informació és reveladora, ja que situa els avantpassats de Serrallonga en el context de les lluites socials que van transformar l’estructura agrària catalana.
Als quatre anys, el 18 de gener de 1598, va quedar orfe de mare. Després d’aquest succés, el seu pare i el seu germà Antoni van realitzar un doble matrimoni amb Margarida i Elisabet, germanes de la masia Riera de Tona. Aquest tipus d’estratègies matrimonials eren habituals a l’època per mantenir i consolidar patrimonis familiars.
Matrimoni i adopció del sobrenom
L’element definitori en la vida de Joan Sala va ser el seu matrimoni amb Margarida Tallades, hereva (pubilla) del mas Serrallonga de Querós, a Sant Hilari Sacalm. Aquest matrimoni, celebrat el 1618, li va proporcionar no només estabilitat econòmica sinó també el sobrenom pel qual seria conegut històricament: Serrallonga. És significatiu que adoptés el nom de la masia de la seva esposa, cosa que reflecteix la importància del sistema hereditari català i el prestigi associat a determinades propietats rurals.
Durant els primers anys de matrimoni, Serrallonga va portar una vida fonamentalment pagesa, treballant la terra i cuidant del patrimoni familiar. Aquesta fase de la seva vida, menys coneguda popularment, contrasta amb la seva posterior carrera com a bandoler.
Context sociopolític a la Catalunya del segle XVII
La Catalunya que va conèixer Serrallonga estava immersa en profundes tensions socials i polítiques. La crisi econòmica de 1627-1631, provocada en part per especuladors d’aliments emparats per l’administració hispànica, havia expulsat milers de persones del sistema econòmic establert. Els desnonaments al petit camperolat i als artesans rurals, causats per la caiguda dels preus pagats als productors, van provocar un increment substancial del fenomen bandoler.
De fet, s’estima que el 1635 el 20% de la població vivia en comunitats forestals incontrolades que es sostenien, en bona part, amb l’activitat del bandolerisme. Aquesta dada reflecteix la magnitud del fenomen i explica com el bandolerisme, més que una simple activitat criminal, constituïa una resposta social a les condicions econòmiques imperants.
Un altre element fonamental per entendre l’època era l’existència de faccions enfrontades: els nyerros i els cadells, que dividien la societat catalana en dos bàndols. Aquests conflictes, que tenien arrels en disputes nobiliàries i territorials, impregnaven tots els estrats de la societat catalana.
Activitat com a bandoler
Inicis en el món del bandolerisme
La carrera delictiva de Serrallonga va començar probablement amb petits delictes, a l’ombra de malfactors experimentats com els germans Margarit. El punt d’inflexió va arribar el 1622, quan va cometre el seu primer crim de sang en assassinar el seu veí Miquel Barfull per haver-lo delatat. Aquest fet va marcar l’inici de la seva vida com a fugitiu de la justícia i la seva dedicació plena al bandolerisme.
Cal destacar que inicialment Serrallonga compaginava la seva activitat delictiva amb la vida de pagès, dualitat que no era inusual entre els bandolers de l’època. Aquesta característica reflecteix la complexitat del fenomen, que no es pot reduir a una simple carrera criminal.
Lideratge i organització
Cap al 1627, Serrallonga havia ascendit a la posició de cap del bandolerisme català, liderant una banda que va arribar a comptar amb més de 100 homes. El seu èxit es devia a diversos factors: el profund coneixement del territori, l’escassa col·laboració de la població local amb les autoritats reials, i les complicitats que mantenia amb alguns senyors i eclesiàstics.
Entre els seus protectors hi havia figures com el rector de Castanyet, que li va prometre cuidar de la seva família després de la seva mort, i els monjos del monestir de Sant Pere de Rodes. Aquestes aliances il·lustren com el bandolerisme s’integrava en les xarxes de poder locals i es beneficiava de la fragmentació jurisdiccional característica de l’Antic Règim.
Activitats i territori d’operacions
La quadrilla de Serrallonga operava principalment a la zona muntanyosa de les Guilleries, el Montseny i Collsacabra, territoris que oferien refugi segur gràcies a la seva orografia accidentada i la densa vegetació. Des d’aquestes bases, Serrallonga i els seus homes es dedicaven a assaltar masies, segrestar persones per obtenir rescats i, en ocasions, cometre assassinats.
Existeix també una tradició popular que assegura que en alguna ocasió havia repartit diners robats de la posta reial (impostos) entre la població, llençant-los entre una multitud que l’aclamava en agraïment per haver-lo ajudat a amagar-se de les tropes del virrei. Tot i que aquest tipus d’històries podrien formar part de la mitificació posterior del personatge, reflecteixen l’ambivalència amb què era percebut el bandoler pels sectors populars: entre criminal i benefactor.
Participació en els conflictes entre nyerros i cadells
Serrallonga va participar activament en els enfrontaments entre nyerros i cadells, inicialment com a defensor dels nyerros i sota la protecció del bisbe de Banyoles. Aquesta adscripció faccional era comuna entre els bandolers, que sovint actuaven com a braç armat de les disputes entre sectors de la noblesa i el clergat.
Tanmateix, les circumstàncies van canviar el 1630, quan la intensificació de la persecució el va obligar a fugir cap a França acompanyat de la seva amant, Joana la Macissa, vídua d’un moliner de Castelló d’Empúries i de filiació cadell. Aquest episodi mostra tant la fluïdesa de les aliances en el món del bandolerisme com les dificultats creixents que afrontaven els bandolers davant l’enfortiment del poder reial.
Captura i execució
El final de Serrallonga va arribar el 31 d’octubre de 1633, quan va ser capturat pel tinent Ferran Paulí prop de Santa Coloma de Farners. Després de la seva detenció, fou conduït a Barcelona, on va ser torturat i brutalment executat el 8 de gener de 1634. La seva execució, especialment cruel, pretenia servir d’exemple per dissuadir altres potencials bandolers i demostrar l’autoritat del poder reial sobre el territori.
Llegendes i cultura popular
De bandoler a mite popular
La transformació de Serrallonga de bandoler històric a personatge llegendari va ser extraordinàriament ràpida. En un breu període després de la seva mort, ja formava part dels mites populars i les seves aventures eren cantades de poble en poble. Aquest procés de mitificació és característic de figures que, com Serrallonga, encarnen tensions socials i històriques profundes.
Serrallonga a la literatura
La figura de Serrallonga va inspirar nombrosos autors al llarg dels segles. Ja al segle XVII, dramaturgs espanyols com Antonio Coello, Francisco de Rojas Zorrilla o Luis Vélez de Guevara van escriure obres sobre ell, cosa que demostra que la seva fama va traspassar ràpidament les fronteres catalanes.
Tanmateix, va ser al segle XIX, en ple Romanticisme, quan la figura de Serrallonga va assolir la seva màxima projecció literària. El 1863, Víctor Balaguer, figura clau de la Renaixença catalana, va escriure primer un drama i posteriorment una novel·la titulats "Don Joan de Serrallonga". Aquestes obres, impregnades de l’esperit romàntic de l’època, van contribuir decisivament a la configuració del mite de Serrallonga com a heroi popular i símbol de resistència.
Manifestacions a la cultura popular
La presència de Serrallonga a la cultura popular catalana s’estén també a altres expressions artístiques. En l’àmbit musical, destaca l’òpera composta pel mestre Enric Morera inspirada en la figura del bandoler, que va contribuir a difondre la seva imatge entre nous públics i a elevar-lo a la categoria de personatge de rellevància cultural.
Especialment significatius són els "balls d’en Serrallonga", representacions populars sobre la vida i la mort del bandoler que encara s’escenifiquen en alguns llocs de Catalunya. Aquestes manifestacions folklòriques, que combinen elements històrics amb d’altres ficticis, han servit per mantenir viva la memòria del personatge i per transmetre, de generació en generació, una visió idealitzada del bandoler com a defensor dels febles i enemic de l’opressió.
El mite de Serrallonga
Construcció de la figura heroica
La transformació de Serrallonga de bandoler a heroi popular respon a un procés comú en la construcció de mites nacionals i socials. La tradició oral, recollida posteriorment per la literatura culta, va atribuir a Serrallonga qualitats heroiques i motivacions altruistes que probablement distaven de la realitat històrica.
Segons aquestes versions romanticitzades, Serrallonga hauria repartit entre la població part dels diners robats a l’administració reial, actuant com un redistribuïdor de riquesa en temps de crisi econòmica. Aquesta imatge de bandoler generós, que roba als rics per donar als pobres, connecta amb arquetips universals com el de Robin Hood, i respon a les aspiracions de justícia social de les classes populars.
Reinterpretacions posteriors
Al llarg del temps, la figura de Serrallonga ha estat objecte de diverses reinterpretacions que reflecteixen les preocupacions i els valors de cada època. Durant el Romanticisme i la Renaixença catalana del segle XIX, Serrallonga va ser presentat com un símbol de la resistència catalana davant l’opressió exterior, en consonància amb els moviments de recuperació de la identitat nacional que van caracteritzar aquest període.
Al segle XX, amb l’auge dels moviments socials i les ideologies revolucionàries, alguns sectors van veure en Serrallonga un precursor de la lluita contra la desigualtat i la injustícia social. La seva oposició a les autoritats i la seva suposada generositat amb els humils el convertien en un referent idoni per a aquestes interpretacions.
Comparativa històrica amb altres bandolers
Serrallonga i Perot Rocaguinarda
Per comprendre millor la figura de Serrallonga resulta útil comparar-la amb la d’altres bandolers de la seva època, com Perot Rocaguinarda (1582-1635), també conegut com a "Perot lo Lladre". Tots dos van liderar importants quadrilles de bandolers i van assolir notable fama, però les seves trajectòries van divergir significativament.
Rocaguinarda, igual que Serrallonga, estava vinculat a la facció dels nyerros i operava principalment a la zona d’Osona. Tanmateix, mentre Serrallonga va ser capturat i executat, Rocaguinarda va aconseguir l’indult del virrei el 1611, a canvi de servir com a oficial als terços espanyols assentats a Nàpols. Aquest contrast en els seus destins reflecteix tant l’arbitrarietat de la justícia de l’època com les complexes relacions entre bandolers i poder establert.
Rocaguinarda va assolir fins i tot reconeixement literari internacional gràcies a Cervantes, que el va incloure a la segona part del Quixot amb el nom de "Roque Guinart". Curiosament, Cervantes el va descriure en termes molt favorables, cosa que suggereix una possible trobada real entre ambdós.
El bandolerisme com a fenomen social
La comparació entre diferents bandolers ens permet entendre el bandolerisme català no com una sèrie de casos aïllats, sinó com un fenomen social complex amb profundes arrels econòmiques, polítiques i culturals. La crisi econòmica de 1627-1631 va provocar que per al 1635, aproximadament el 20% de la població visqués en comunitats forestals incontrolades que es sostenien en part mitjançant activitats de bandolerisme, cosa que indica la magnitud del problema.
Els bandolers catalans d’aquest període, més enllà de les seves accions individuals, constituïen una resposta a les tensions socials generades per la crisi del sistema feudal i la consolidació de l’estat modern. En aquest sentit, figures com Serrallonga o Rocaguinarda poden interpretar-se com a exponents d’una forma de resistència social davant transformacions que amenaçaven modes de vida tradicionals.
Conclusions i llegat històric
Joan Sala i Ferrer, "Serrallonga", representa una de les figures més emblemàtiques del bandolerisme català, fenomen social que va marcar profundament la història de Catalunya als segles XVI i XVII. La seva trajectòria vital, des dels orígens com a pagès fins a la seva execució com a bandoler, il·lustra les tensions socials, econòmiques i polítiques que van caracteritzar aquest període convuls.
Més enllà del personatge històric, la pervivència de Serrallonga en l’imaginari col·lectiu català a través de la literatura, la música i les manifestacions folklòriques demostra la seva capacitat per simbolitzar aspiracions i valors que transcendeixen la seva època. La seva transformació de criminal a heroi popular representa un fascinant procés de construcció mítica que revela tant sobre la societat que va crear el mite com sobre el personatge original.
La figura de Serrallonga ens recorda que la història no és només el relat dels fets documentats, sinó també la història de com les societats recorden, interpreten i transformen el seu passat, convertint personatges històrics en símbols culturals carregats de significats múltiples i canviants.
Fonts i bibliografia recomanada
- Font primària:
- Processos judicials a Joan Sala i Ferrer (Serrallonga), Arxiu de la Corona d’Aragó, Barcelona.
- Obres de referència:
- Albert Garcia Espuche, Serrallonga, la veritable història (Edicions 62, 2001).
- Víctor Balaguer, Don Joan de Serrallonga (novel·la i drama, 1863).
- Josep Maria de Sagarra, Vida privada (inclou referències al bandolerisme).
- Enric Morera, Serrallonga (òpera).
- Estudis històrics generals:
- Josep Fontana, La fi de l’Antic Règim i la industrialització (en Història de Catalunya, Ed. 62).
- Joaquim Albareda, La guerra dels segadors.
- Xavier Torres, Bandolerisme i conflicte social a la Catalunya moderna.
Aquestes fonts permeten aprofundir tant en l’anàlisi històrica com en la dimensió llegendària i cultural del personatge.
Comparteix a: